Vil du prøve politikerspillet?

Publiceret 07-09-2020

Nu kan du prøve 'Mandat – Det politiske spil om innovation'. Spillet skal gøre politikere og administration mere fortrolige med politisk ledelse og deltagelse i offentlig innovation.

Mandat - Det politiske spil om innovation

Billede: Spillet Mandat bliver udviklet af COI og skal blandt andet tilbyde spillerne et fælles sprog om offentlig innovation, som alle kan drage nytte af og tage med tilbage til dagligdagen.

Af Paul Sauer

Hvordan styrker vi politikerne i at lede og støtte innovation?

Og hvordan giver vi både politikere og administration anledning til dialog, refleksion og ny viden om centrale forhold, barrierer og styrker i innovationsarbejdet?

Det er omdrejningspunktet i spillet Mandat – et dialogspil, der primært retter sig mod kommunal- og regionalpolitikere. Mandat kan også spilles af chefkreds og konsulenter.

Skal gøre spillerne fortrolige

Mandat udvikles af COI og kan spilles af eksempelvis et udvalg i opstarten af et nyt innovationsprojekt. Formålet med spillet er at gøre spillerne mere fortrolige med politisk ledelse og deltagelse i offentlig innovation.

Spillet kommer i forlængelse af COI's nye publikation 'ARENA – Når politisk ledelse skaber offentlig innovation', der sætter fokus på politikernes rolle i offentlig innovation, og som bl.a. viser, at hele tre ud af fire kommunal- og regionspolitikerne har været involveret i en konkret innovation i 2018-2019.

"Vi håber, at Mandat i endnu højere grad kan være med til at styrke politikerne i at lede og tage aktivt del i innovationsarbejdet. Det er ikke helt ubesværet – eller trygt for den sags skyld – for lokalpolitikerne at være med i innovationsarbejdet, blandt andet fordi kendskab til innovationstilgange, metoder og forståelse af systematikken i innovationsarbejdet er meget svingende. Det ved vi på baggrund af de undersøgelser, vi offentliggjorde i ARENA," siger Lotte Rømer Grove, innovationskonsulent i COI.

MANDAT – DET POLITISKE SPIL OM INNOVATION

- Spillet Mandat tager udgangspunkt i en konkret udfordring (enten 'Grøn Omstilling', der er beskrevet af COI, eller en udfordring, der forberedes til den konkrete situation).

- I spillets opstart sættes rammerne for innovationsarbejdet. Herefter handler spillet om politikernes rolle hen over tre faser i en typisk innovationsproces, og om hvordan administrationen kan understøtte politikerne i denne proces.

- Gennem spillet får deltagerne indblik i både proces og nogle af de aktiviteter og benspænd, der kan være på vejen i en innovationsproces. Dette giver lejlighed til at reflektere over politisk ståsted og handlemuligheder.

Tilbyder et fælles sprog

Derfor skal det nye spil blandt andet tilbyde spillerne et fælles sprog om offentlig innovation, som alle kan drage nytte af og tage med tilbage til dagligdagen og i kommende eller igangværende innovationsarbejder, fortsætter hun:

Læs også: Nye tal: Politikerne spiller en nøglerolle i fornyelsen af den offentlige sektor

Udfordringskort

Billede: Spillet Mandat tager udgangspunkt i en udfordring, der enten er formuleret til lejligheden, eller én, COI allerede har formuleret om grøn omstilling.

"Deltagerne vil blandt andet blive præsenteret for viden om en innovationsproces, og sammen med spillets andre elementer vil det give anledning til dialog og refleksion. Håbet er, at mange især kommunal- og regionspolitikere sammen med deres administration vil tage imod det og se det som en anledning til at få ny indsigt og et fælles sprog om innovation," siger Lotte Rømer Grove, der er projektleder på COI's indsats for at styrke politikernes rolle i offentlig innovation.

Gennem spillet får deltagerne også indblik i nogle af de aktiviteter og benspænd, der kan være på vejen i en innovationsproces.

Vil du være med til at teste?

Mandat er stadig i testfasen og bliver løbende afprøvet af politikere og administration i kommuner og regioner.

Læs også: Se video: Debatarrangement om politikernes rolle i offentlig innovation

Deltagere i Mandat kan gennemspille alle tre faser i en typisk innovationsproces på 2-3 timer. Man kan også nøjes med halvanden time og koncentrere sig om udfordringen, opstarten og den fase, der passer bedst til der, hvor man selv er i sin innovationsproces.

Er du interesseret i høre mere om eller teste spillet? Så tag fat i Lotte Rømer Grove ved at skrive en mail til lrg@coi.dk – eller klik på knappen herunder:

Jeg vil gerne teste spillet Mandat – Det politiske spil om innovation ❯