Nyt Innovationsbarometer sat i gang: Skal give dybere indsigt i offentlig innovation

Publiceret 28-02-2017

Onsdag d. 1 marts modtager 5000 offentlige arbejdspladser et spørgeskema med spørgsmål om offentlig innovation. Dermed fortsætter arbejdet med at udbygge og følge udviklingen i offentlig innovation.

Innovationsbarometer-grafik

Af Rikke Gredsted Seidenfaden

Onsdag den 1. marts 2017 modtager 5000 offentlige arbejdspladser et elektronisk spørgeskema. Sammen med Danmarks Statistik har Center for Offentlig Innovation nemlig igangsat 2. udgave af Innovationsbarometeret – den officielle statistik om innovation i den offentlige sektor. 

Folkeskoler, politistationer, plejehjem og andre offentlige arbejdspladser af alle slags over hele landet bliver spurgt, om de har indført nye serviceydelser, produkter, organisations- eller kommunikationsformer. Og i så fald også hvordan, sammen med hvem og med hvilke resultater. 

Nyt i Innovationsbarometer 2.0

Nyt i denne udgave er bl.a. et endnu større fokus på spredning af offentlig innovation. Arbejdspladser, der genbruger andres løsninger, spørges hvordan de fik inspirationen. Og arbejdspladser, som aktivt deler deres nye løsninger med andre, spørges detaljeret om hvordan. Det er også nyt, at arbejdspladserne spørges om, hvor pengene til innovationen kommer fra.

Ifølge Ole Bech Lykkebo, analysechef hos COI, er det mest spændende dog at følge udviklingen over tid:

"Med innovationsbarometer 2.0. bliver vi det første land i verden, der kan følge udviklingen i den offentlige innovation over tid. Jeg er spændt på at se, om vi er lige så gode som i 2014 til at genbruge og samarbejde om nye løsninger. Det er også interessant, hvordan vilkårene for innovation har udviklet sig, både politisk, økonomisk, teknologisk, strategisk og kompetencemæssigt," siger han.

Flere temaer skal give dybere indsigt

I den nye udgave af Innovationsbarometeret bliver flere offentlige arbejdspladser spurgt, og nye områder af den offentlige sektor får deres egen plads. Det gælder for eksempel beskæftigelsesområdet, erhvervsudvikling, det sociale område, biblioteker og vej & park.

”I Innovationsbarometer 2.0. får vi indblik i dobbelt så mange fagområder. Derved kan vi svare mere præcist på det spørgsmål, som de fleste stiller: Hvordan gør de arbejdspladser, der ligner os? I kombination med COI’s konkrete værktøjer kan statistikken give målrettet inspiration til, hvordan flere offentlige arbejdspladser kan få højere kvalitet og effektivitet som resultat af deres innovationsindsats,” siger Ole Bech Lykkebo.

Det første barometer blev til bogen  Innovationsbarometeret – højere effektivitet og kvalitet i den offentlige sektor gennem innovation, som COI udgav 26. oktober 2016. Den kan du downloade gratis eller bestille her.

Resultaterne af 2. udgave forventes offentliggjort i slutningen af 2017.

Ole Bech Lykkebo 61813102
Tilmeld nyhedsbrev
Få nyheder om COI og offentlig innovation direkte i din indbakke.